VESLAČI DANUBIUSA NA EVROPSKOM UNIVERZITETSKOM PRVENSTVU!

 

Osmerac i dublskul brane boje Novog Sada

Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju održaće se od 3-8. septembra u švedskom Jončepingu, na kojem će se naći u predstavnici dva srpska univerziteta, iz Novog Sada i Beograda. Zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu studenti iz Veslačkog kluba Danubius 1885 predstavljaće Univerzitet u Novom Sadu, grad i državu, i to sa dve posade, osmerac i dubl skul.

Predsednik Veslačkog saveza Vojvodine (VSV) i potpredsednik VK Danubius 1885 Milan Saratlić istakao je da je ponosan da prvi put otkako naša država učestvuje na ovim takmičenjima imaćemo posadu osmerca.

– To je kraljevska disciplina, koja se u univerzitetskom i veslačkom sportu najviše ceni, ona je nedostupna mnogim ozbiljnijim državama i univerzitetima nego što je naš, novosadski. Pre svega mislim u finansijskom i brojčanom smislu ozbiljniji. Imamo i srećnu okolnost što su to sve momci koji su bili bivši reprezentativci i takmičari kluba, koji su upisali ozbiljne fakultete poput FTN-a, PMF-a, Akademije umetnosti, FFK… a u nižim su godinama tako da pred njima je višegodišnja prilika da predstavljaju Univerzitet u Novom Sadu. Univerzitet je aminovao naš odlazak i pravo da ih zastupamo, što im se zahvaljujemo, a mi kao klub i VSV se trudimo da to zakotrljamo, pa da Univerzitet to još bolje prepozna i smesti u svoj program – rekao je Milan Saratlić.

Želja mu je da to prepoznaju i ostali studenti i fakulteti, da treniraju u VK Danubius i da oforme svoje posade, koje će se međusobno takmičiti.

Boje Univerziteta u Novom Sadu, pod vođstvom trenera Alekse Đokića, braniće – osmerac u sastavu: Miloš Bašić, Milan Švonja, Đorđe Urukalo, Petar Savin, Ivan Grubor, Aleksa Đoković, Uroš Nenadić, Ivan Gajić i kormilar Tara Stajić, kao i dubl skul: Nikola Saratlić i Nikola Lazov.

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu na čelu sa sekretarom Vladimirom Batezom podržao je akademce. Od strane Pokrajinskog seretarijata obezbeđena je oprema u kojoj će veslači nastupiti, a kroz projekte ovog sekretarijata biće i sada,a i nadalje obezbeđena finansijska sredstva za afirmaciju studentskog sporta.

Veslače put Švedske ispratio je i lično pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez, koji je poželeo srećan put, uz veru da će na najbolji način predstavljati našu državu, Pokrajinu i grad.

– Pokrajinski sekretarijat je podržao odlazak naših veslača na EP, posebno mi je drago jer prvi put u istoriji imamo osmerac na međunarodnom takmičenju. Sve su to vrhunski sportisti i studenti za primer, tako da mi to podržavamo u sklopu našeg plana rada i univerzitetski i školski sport. Bitno je da steknu nova iskustva, da daju sve od sebe i da probaju da postignu što bolji rezultat da bi u godinama koje dolaze zadržali kontinuitet i doprineli da omasovimo ovu disciplinu. Sekretarijat je opremio kompletnu delegaciju sa sportskom opremom, pokrili smo deo putnih troškova, smeštaja i hrane. Radi se o ozbiljnoj podršci. Nama je stvarno drago jer su ovo pravi reprezenti naše zemlje i novosadskog Univerziteta – istakao je Batez.