O klubu

Davne 1872. godine čuveni pesnik Laza Kostić, formira Udrugu vatrogasnu, jačačku i veslačku, kao izraz interesa i potrebe mladih.

Razvojem Udruge, pre svega brojem članova, ona se deli i 28. marta 1885. godine održava se Osnivačka skupština Veslačkog kluba DANUBIUS na kojoj se usvaja Statut, Pravila o radu i bira Upravni odbor.

Prvi predsednik Kluba bio je Viktor Menhart.

Osnovni ciljevi rada Kluba su bili i ostali:

  • razvijanje veslačkog sporta
  • okupljanje, treniranje i vaspitanje što većeg broja dece i omladine
  • postizanje vrhunskih sportskih rezultata.

Klub je u ispunjenju postavljenih ciljeva bio uspešan. U toku dugogodišnjeg rada, ratovi, društveni sistemi, ekonomske i druge krize ometale su razvoj, no Klub je iz svake krize izlazio jači.

Najuspešniji period su sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka. Klub je dominirao tadašnjom Jugoslavijom. Deset uzastopnih godina je ekipni pobednik Prvenstva države, osvajaju se medalje na svetskim prvenstvima,  na olimpijadi u Moskvi i Los Anđelesu bronza i srebro za našeg  Zorana Pančića koji je veslao sa Miloradom Stanulovim iz Zrenjanina. U tom periodu pored Zorana i mnogi drugi veslači Danubiusa osvajali su svetska odličja. Dragan Obradović je bio drugi na juniorskom svetskom prvenstvu u Montrealu 1975, Boris Marković takođe srebrni u Višiju 1983.godine. Najveće zasluge ovom zlatnom periodu nesumnjivo pripadaju treneru Srbi Saratliću koji je u to vreme bio i savezni selektor tadašnje Jugoslavije

Period od zadnjih petnaest godina je povratak dobrih rezultata Danubiusa.

Bojan Mandarić: osvajač je bronzane medalje 2001. godine na svetskom prvenstvu za mlađe seniore.

Čedomir Nikitović: osvajač je srebrne medalje 2003. godine  bronze 2004. godine i zlatne 2005, sve tri na svetskim prvenstvima za mlađe seniore.

Iva Obradović: naša najbolja takmičarka na  svetskim takmičenjima za mlađe seniore osvajala je bronzu 2004. godine, zlato 2005. godine i srebro 2006. godine , i  bila je učesnik olimpiskih igara u Pekingu 2008. godine gde je zauzela odlično 11. mesto.U 2008.godini Iva je osvojila srebro na svetskom univerzitetskom prvenstvu. Na svetskom prvenstvu za seniore 2010.godine osvojila je 6.mesto u disciplini skif. Najveći uspeh u karijeri ostvarila je u dubl skulu sa klubskom partnerkom Ivanom Filipović, osvojile su srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu za seniore  2011, a srebrnu medalju na evropskom Iva je ponovila 2012. godine u disciplini skif.

Mlade generacije predvođene Ivom i Ivanom nam daju za pravo da se nadamo novim svetskim i olimpiskim medaljama.

Pored bogate tradicije, svetskih rezultata, kvalitetnog stručnog kadra i velike masovnosti V.K. Danubius 1885 krasi, po mnogima najlepša lokacija u gradu. Smešten je na Dunavu, pored gradske plaže „ Štrand“ i novosadskog keja, omiljenog šetališta novosađana, na samo 10 minuta od centra grada. Danubius se na ovoj lokaciji nalazi preko 50 godina, a uz pomoć A.P. Vojvodine i svog Upravnog odbora na čijem je čelu predsednik Kluba Željko Pantović,  zasluženo je dobio  novu klubsku zgradu.